Algemene beschouwing

2023 was een bewogen jaar. Het omvatte de zoektocht naar een een nieuwe burgemeester, een partij die uit de coalitie stapte, nieuwe onderhandelingen, duurzaamheidsopgaven met een zeer hoog prijskaartje, extra financiële middelen die naar projecten toe moesten om dit toch gerealiseerd te krijgen (denk aan het urban sportpark) en stagnatie op belangrijke langlopende projecten zoals de binnenstad en het marconigebied.

Ook maken wij ons nog steeds zorgen, zorgen over het negatieve financiële perspectief van de Gemeente Goes vanaf 2026 en wat dit voor onze inwoners gaat betekenen. Met deze woorden beginnen wij al een paar jaar onze bijdrage bij de behandelingen van de begrotingen en de voorgaande kadernota. Ook nu is deze helaas weer van toepassing. Vorig jaar is de kadernota 2024 dan ook niet vastgesteld maar ter kennisgeving aangenomen.

Ook is er tijdens de behandeling van de kadernota 2024 een motie UNANIEM aangenomen om voor 1 mei 2024 verschillende scenario’s op hoofdlijnen uit te werken en een participatieplan aan de raad aan te bieden om deze scenario’s te bespreken, vooruitlopend op het ravijnjaar 2026. 

Helaas zien wij dit niet terug. Ja, er worden ombuigingen voorgesteld maar dit zijn geen verschillende scenario’s. DIT is het voorstel, EN dit voorstel is hoogstwaarschijnlijk nog niet afdoende. Wat ons vooral opvalt is dat we het gaan halen bij onze inwoners in de vorm van fikse belastingverhogingen, oftewel verhogingen van de inkomsten van de gemeente. De aspecten die staan bij het verlagen van de uitgaven zijn een stuk minder tastbaar en concreet. We gaan vooral nog meer korten op de kwaliteit van de openbare ruimte, minder investeren & inflaties en loonstijgingen maar niet doorberekenen zodat het nu positiever lijkt dan het daadwerkelijk zal zijn. Is er dan echt niks anders mogelijk? Kunnen wij als gemeente niet meer vinden? Nu zouden die scenario’s zo goed van pas komen! En deze scenario’s zijn niet alleen een belangrijk middel voor de gemeenteraad, maar ook voor het college en de ambtenaren.

Wij hopen dan nu ook echt dat wij dit gezamenlijk kunnen bespreken en dat wij worden meegenomen in mogelijke keuzes op ALLE vlakken. En dat wij nu als raad niet lukraak met moties komen maar dat wij nu echt de koe bij de horens gaat vatten zodat alle belangrijke voorzieningen in stand blijven maar wij de rekening niet uitsluitend bij onze inwoners neerleggen. Regeren is vooruit zien!

Woningbouw is volgens de VVD nog steeds te mager, te weinig snelheid en aantallen. Bouwen voor iedereen hebben we als vvd altijd geroepen, het lijkt wel of we nu alleen voor de onderkant van de markt proberen te bouwen. Financieel lijkt ‘t ons onhoudbaar om zonder (of met een geringe hoeveelheid) vrije woning sector de boel te bekostigen. Houd het college er rekening mee dat dit de gehele woningbouw opgaaf kan frustreren?

Antwoord van het college, we hebben nog geen zorgen, zien nog geen frustratie.. 

Belastingen verhogen maakt een behoorlijk deel uit van de bezuinigingen. De coalitie houd zich min of meer aan het coalitieakkoord maar neemt in deze kadernota een duidelijk voorschot op de tijd na deze periode. We sorteren nl voor op een behoorlijke verhoging van alle mogelijke lokale belastingen en heffingen. Kan de portefeuillehouder eens uitleggen hoe hij hier tegenaan kijkt?

Verhoging inkomsten versus verlaging uitgaven. Hoe realistisch zijn de voorgestelde bezuinigingen? Bv de bezuinigingen op bepaalde gr’en; hebben we hier ooit iet op weten te bezuinigen?

Antwoord is dit het inderdaad niet tastbaar is.

Uitstellen van onderhoud lijkt de vvd gevaarlijk, als we de schilder nu niet bellen is het misschien beter om de aannemer al vast  te bestellen. (iedere huiseigenaar weet ….Verf en kozijnen) de VVD maakt zich hier zorgen over omdat dit lijkt op het doorschuiven van de rekening. Hoe zit de portefeuillehouder dit?

Ronda gosa plein is opgenomen in de kadernota terwijl daar nog geen raadsbesluit over is genomen, natuurlijk kan dit maar het is nog maar de vraag of er (mede gezien de financiële paragraaf) een meerderheid voor komt. Waarom is dit toch opgenomen terwijl de portefeuillehouder het voorstel heeft terug genomen?

Opwaardering van het Marconigebied is helaas weer een jaar vooruitgeschoven, dit loopt nu meer dan 5 jaar. Als vvd vinden we dat niet netjes richting de stakeholder’s die weer een jaar langer in de wacht staan. Hoe en vooral wanneer denkt het college dit nu eens aan te pakken en vooral af te ronden?

 

Kadernota 2025

Wij maken ons zorgen.. met deze woorden beginnen wij nu al een paar jaar onze bijdrage bij de behandelingen van de begrotingen en de kadernota’s. Ook nu is deze helaas weer van toepassing. Vorig jaar is de kadernota 2024 dan ook niet vastgesteld maar ter kennisgeving aangenomen. Echter zagen wij bij de begrotingsbehandeling geen grote verschillen, de financiële begroting was vrijwel identiek aan de kadernota.

Ook is er tijdens de behandeling van de kadernota 2024 een amendement aangenomen om voor 1 mei 2024 met verschillende scenario’s op hoofdlijnen uit te werken en een participatieplan aan de raad aan te bieden om deze scenario’s te bespreken, vooruitlopend op het ravijnjaar 2026.

Helaas zien wij dit niet terug. Ja, er worden ombuigingen voorgesteld maar dit zijn geen verschillende scenario’s. Dit is het voorstel, EN dit voorstel is hoogstwaarschijnlijk niet afdoende. Wat ons vooral opvalt is dat we het gaan halen bij de burger in de vorm van fikse belastingverhogingen, oftewel verhogingen van de inkomsten van de gemeente. De aspecten die staan bij het verlagen van de uitgaven zijn een stuk minder tastbaar en concreet. We gaan vooral nog meer korten op de kwaliteit van de openbare ruimte, minder investeren en inflaties maar niet door te berekenen zodat het nu positiever lijkt dan het daadwerkelijk zal zijn. Is er dan echt niks anders mogelijk? Kunnen wij als gemeente niet meer vinden? Nu zouden die scenario’s zo goed bespreekbaar kunnen zijn!